Ideális testsúly táblázat női-férfi.

Édesgyökér, igazi "Emésztést serkentő gyógynövény"

ÉdesgyökérGlycyrrhiza glabra
Népies neve:

édesfa, cukorkóró

A növény leírása:
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Íze édeskés. Virágzata felálló fürt.

Hogyan gyűjtsük?alt

alt
alt
  • Az édesgyökér a medvecukor készítésének fontos alapanyaga.
  • A növényt a barna sör színezésére is használják.

A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április.

Mi van benne?
A gyökér triterpén szaponinokat (glicirrhizint), flavonoidokat, kumarinokat, szterolokat és cukrokat tartalmaz.

 

MEGRENDELHETI ITT!

Mire jó?
A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.

Hogyan használjuk?
Tea: Csészénként 1-1,5 teáskanálnyi drogot forrásban lévő vízzel leöntünk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A nyálkatartalom mennyiségének megőrzéséhez célszerű azonban a földfelszín alatti részeket hideg vízzel felönteni és csak rövid ideig főzni. Naponta háromszor étkezések után fogyasztandó egy csészényi tea. Kezelési idő 1-2 hét. Légúti hurutok esetén kiváló gyógyír.

Jó tudni!
A gyökeret alaposan meg kell tisztítani!
Hosszan tartó illetve nagy dózisban való használatkor a vérnyomás emelkedéséről számolnak be. Alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás, veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány esetén és terhesség alatt. Orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata a szteroidhatás miatt.
Forrás:hazipatika.com

MEGRENDELHETI ITT!

Édesgyökér botanikai leírás

A hüvelyesek családjába (Leguminosae, Fabaceae) tartozó édesgyökér nemzetség 20 faja Eurázsiában, Ausztráliában és Amerikában honos. A valódi édesgyökér (G. glabra) mediterráni nyugat- és közép-ázsiai elterjedésü, nálunk a termesztésbõl vadult ki.

 

Homokos ártereken, a Tiszántúlon és a Dél-Dunántúlon szórványosan található, évelõ növény. Többfejû gyöktörzsébõl méteres hosszúságú tarackok és 2 cm vastagságú gyökerek fejlõdnek. Szára elérheti az 1,5-2 métert, levelei páratlanul szárnyasan összetettek.A levelek hónaljában található virágzata nyúlánk, füzéres fürt. Fehéreslila virágai dús, gömbös fejecskékben nyílnak május–júniusban. Termése összenyomott, barna, többmagvú hüvely. Nálunk csak az alföldi folyóártereken, réteken gyakori keserû édesgyökér (G. echinata L.) õshonos, ezt azonban a gyógyászatban nem használják [1–3]. 
Forrás: vitalitas.hu

MEGRENDELHETI ITT!

Édesgyökér felhasznált részei és hatóanyagai

A valódi édesgyökér gyöktörzsét a gyökerekkel együtt (Liquiritiae rhizoma et radix) használják a gyógyászatban, mely drog nemcsak a hazai, hanem az európai gyógyszerkönyvek többségében és a kínai gyógyszerkönyvben is hivatalos. Ez utóbbiban a G. uralensis Fisch. és a G. inflata Blat. gyökerei is hivatalosak.

 

A valódi édesgyökér hatóanyagai közül a triterpénvázas szaponinglikozidok emelhetõk ki (legfontosabb képviselõjük az erõteljes édes ízzel bíró glicirrizin, melynek aglikonja a glicirretinsav). A szaponinok mennyisége elérheti a 15%-ot. Mellettük a gyökerek körülbelül 1%-ban flavonoidvegyületeket (a fontosabbak közé tartozik a likviricin és az izolikviricin), poliszacharidokat és egyéb anyagokat tartalmaznak.
Forrás:vitalitas.hu

MEGRENDELHETI ITT!

Édesgyökér hatásai

A glicirrizin főbb hatásai: gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), köptető (expektoráns) és fekélyellenes (antiulceratív). A köptető hatás a légúti nyálkahártyák kiválasztásának fokozásán és a hám csillószőrös működésének serkentésén keresztül érvényesül.

 

Fekélyellenes hatását főként annak tulajdonítják, hogy fokozza a gyomornyák szekrécióját és serkenti a gyomornyálkahártya-sejtek képződését. A glicirretinsav, a glicirretinsavból félszintézissel előállított gyári készítmény – a karbenoxolon –, valamint a glicirrizinmentesített kivonat is gyulladáscsökkentő és fekélyellenes hatású. A glicirrizin antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik, és fontos szerepe lehet a máj méregtelenítésében is. Az édesgyökér és a glicirrizinmentesített kivonatok görcsoldó hatásáért részben a flavonoidok a felelősek.


Forrás:vitalitas.hu

MEGRENDELHETI ITT!

 

Az édesgyökér népgyógyászati és modern terápiás alkalmazásban

Az édesgyökeret a népi gyógyászatban nyersen, önmagában vagy más növények részeivel összekeverve köhögés, szamárköhögés és influenza ellen gyógyteának elkészítve fogyasztják.

 

A modern fitoterápiában a növény gyökerei és gyöktörzsei, kivonatai és hatóanyagai gyakori alkotórészei a felsõ légutak hurutos megbetegedéseinek, a gyomor- és nyombélfekély (ulcus ventriculi et duodeni), diszpepsziás panaszok és a gyulladással járó mozgásszervi betegségek kezelésében használatos gyógyteakeverékeknek, galenusi és gyári készítményeknek.
Forrás:vitalitas.hu

MEGRENDELHETI ITT!

 

Édesgyökérből az ajánlott napi adagok

Az édesgyökér száraz drogra vonatkoztatott napi adagja 3-15 g (200-600 mg glicirrizin), illetve azzal egyenértékű kivonat. Egyes ajánlások szerint a vágott gyökérdrogból készült forrázat esetében a napi adag nem haladhatja meg a 8, porított gyökér alkalmazása esetében pedig az 5 g-t. A kivonattal bevitt glicirrizin napi mennyisége 3 mg/kg lehet. Az 1:1 arányú folyékony kivonatból ajánlott napi adag 3x1-2 ml (heti 20-40 ml).
Forrás:vitalitas.hu

MEGRENDELHETI ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://edesgyoker-flavin7.blog.hu/api/trackback/id/tr872043524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása